HIŠICE IZ KART

Se vam je že zgodilo, da so se vam praktično čez noč podrli vaši načrti, vaše upanje, vaša načrtovana prihodnost? Se vam je že zgodilo, da ste se sesedli v kot pod težo razočaranja, brez vsake misli, ki bi navdajala z upanjem? Se vam je že zgodilo, da ste mrzlično iskali krivca za stanje, ki mu pravite krivica? Ste krivca tudi poimenovali in se, v sebi ali navzven, nanj jezili, da vam je kar tako uničil prihodnost ali celo življenje?

Poglejmo si pobliže vse zmote, v katerih vztrajamo, medtem, ko gradimo gradove v oblakih. Ker človeštvo poganja (na žalost, samo še) logika, razum in ego in vse troje našteto, plasirano v rano otroštvo in zgodnje odraščanje, posledično vpliva na to, da že majhnim otrokom vcepljamo nezdrava prepričanja. Naj jih naštejem zgolj nekaj, tistih najbolj razumskih, s katerimi smo se zagotovo srečali tudi sami:

  • resnično je samo tisto, kar lahko otipamo, vidimo, zaznamo s telesnimi čutili, izmerimo ali eksperimentiramo
  • znanje naj bi osvobajalo, na to ponazarjata izreka: Veljaš, kar znaš in To kar se Janezek nauči, to zna in to velja!
  • za obstoj se moraš boriti, dokazovati, prevladovati in biti kar se da boljši, hitrejši, pametnejši, spretnejši, bolj pretkan od drugih…
  • prihodnost je potrebno načrtovati, jo kontrolirati, se zavarovati, vedno imeti plan B
  • naziv pred imenom in priimkom te zaznamuje, postane tvoj jaz in te na podlagi tega uvrsti v družbo – bolj ko boš učen, bolj boš uspešen
  • v materialnem, kopičenju denarja na bančnih računih in lastništvu, boš našel zadovoljstvo, kajti več kot imaš, več veljaš.

Vse omenjeno je naše (tudi zelo slovensko) izražanje v zunanjem svetu. V njem potrebujemo številke, črke, jezik, znanje, logiko, razum in denar in s tem ni nič narobe. Vsak človek si zasluži dostojno življenje, ki ga prinaša materialni razvoj, obenem pa mora biti do sebe odgovoren v tolikšni meri, da poskrbi sam zase. Za preživetje moramo uporabljati tudi pravila, ki jih človeštvo zahteva. Pustimo ob strani, da se pravila množijo, kot gobe po dežju in da več pravil prinaša ravno njihovo nasprotje in še povečuje, vedno težje ukrotljiv, kaos. Celotno človeštvo je preveliko od vas samih in ne morete se boriti proti velikanu, saj bi vas odpihnilo zgolj njegovo običajno dihanje. To bi bil vaš samomor. Veliko pametneje je najti svoj minimum v zunanjem svetu, ki vam še omogoča, da preživite v okolju, kjer ste se primorani povezovati z drugimi. In to je vse, kar “morate” dati zunanjemu svetu, to je odgovornost s katero poskrbite za svoje preživetje.

Kako se lotevate preživetja in kakšen je vaš notranji odnos do tega? To je vprašanje, ki nas pripelje iz zunanjega v notranji svet. To je svet o katerem se, v logiki sveta, ne govori veliko, kaj šele, da bi mu pripisovali sploh kakšen pomen. Vemo, da je resničen, da obstaja, razmišlja, čuti, pomni in se odloča. Otrok ne naučimo, da je zunanji svet odraz notranjega, ampak z uporabo razuma, to dejstvo obrnemo na glavo. S tem povzročamo, da je celotno človeštvo sedanjega časa zelo “na glavo”. Ni res, da ne moremo storiti ničesar. Seveda ne moremo proti svetu, nikakor pa ne bi smeli proti sebi. Veliko lahko storimo. Ne v zunanjem, ampak v našem, notranjem svetu. Tam smo sami. Nikogar drugega ni, ki bi lahko bil v njem namesto nas ali istočasno ob nas. Zato smo v njem popoln gospodar. Sami odločamo, kakšen pomen bomo dajali stvarem – na pol prazen ali na pol poln kozarec? Ko obrnemo “na glavo” dojemanje notranjega sveta, smo s tem rešili tudi pravilno dojemanje zunanjega.

Če živite življenje na način, da ga prilagajate zgolj zunanjemu svetu, potem boste še velikokrat sedeli v kotu in s prstom kazali na krivce.

Nista se svet in usoda zarotila proti vam, niso krivi drugi, vaše dojemanje je krivo. Vaša pričakovanja so kriva. Stavili ste na zunanji svet, na druge ljudi, jim sledili, se zanašali na njih, jih spoštovali, jim verjeli, si ustvarjali lažno varnost, ob vsem tem pa ste popolnoma pozabili nase. Sledenje je lastnost zunanjega sveta. Sledenje prinaša lažno cono udobja in varnosti, vendar vas oddaljuje od resničnega življenja. Ko ljudje ne izpolnijo vaših pričakovanj (ker za njih niti ne vedo, obenem pa tudi niso odgovorni za njihovo izpolnjevanje), se rušijo svetovi in nastajajo krivice. Vzklije tudi sovraštvo, ki je odsotnost Ljubezni. Ne morete ljubiti in sovražiti istočasno, kajti ko ljubite je sovraštvo odsotno. Vse kar gojite v sebi, nezavedno prenašate v zunanji svet. Navzven ne morete biti ljubeči, če je v vas zagrenjenost in sovraštvo. Kako naj bi bil vaš obraz nasmejan, če ste polni žalosti? Ko stiskate pomarančo ne pričakujete, da boste iz nje dobili jabolčni sok? Povsem enako je z vašim notranjim svetom.

Pa povzemimo. Nihče ni kriv, da ste v tem trenutku, kjer ste. Kjerkoli ste, z vsem kar ste. Materialnim in nematerialnim. Resnično nihče ni kriv. Na točko ZDAJ, ste zgolj prenesli vsa svojo pričakovanja. Tista, ki so vam jih vcepljale avtoritete in ste jih nezavedno vtkali vase na poti učenja in odraščanja. Le-te so v večini negativne in močno posegajo v vašo samozavest in integriteto in žal, na njihovi podlagi sprejemate tudi odločitve vezane na vaše življenje.

Dejstvo, da ste nesrečni, ni tragično. Pravzaprav, bi se ga morali veseliti (je pa to zelo težko). Nesrečnost, jeza, razočaranje…v sebi ne nosijo slabega pomena. Niso slabe besede in čustva zgolj zato, ker vam je nekdo povedal, da je tako. Žalost in obup in vse ostalo, kar označujete za negativno, so zgolj smerokazi, ki vam kažejo, kje vaša pot ni (več) vaša. Postali ste sledilci. Ne odločate vi, ampak svoje življenje predajate v roke drugim, potem pa se hudujete, ker ne gre po vaših načrtih. Drugi imajo druge načrte, svoje načrte in ne vaših. Vas zgolj izrabijo, da uresničijo svoj cilj in vi ste, v določeni točki, v to privolili sami. Podzavestno – s prepričanji ali zavestno, ker ste morda pričakovali korist zase. Na stopnički za zmagovalca je prostor za enega. Medtem, ko z gnevom opazujete zmagovalčev obraz in kujete maščevanje, se ne morete ukvarjati s sabo, ker vam čas in pozornost jemlje zmagovalec. Zaposleni ste z njegovo srečo in namesto, da bi vas to vzpodbudilo k iskanju svoje, vas od nje oddaljuje. Lažje je kriviti druge, kot odgovornost za situacijo pridati sebi.

Krivec ni tisti, ki ne izpolni pričakovanj, krivi ste sami, ker ste pričakovali.

Pričakovanja in neprestano zatiranje vašega pristnega jaza, zahtevata ogromno energije. Zato ste utrujeni in zmanjka vam moči, ki jo potrebujete za spremembo. Poglejte kakšen začaran krog vrti naša življenja. Vse to zato, ker smo oddaljeni od sebe in ker živimo (preveč) zunaj sebe.


Ko se vam bo “hišica iz kart” znova podrla, ne glede na to kako dolgo in kako natančno ste jo sestavljali, poskušajte pomisliti, da ste jo podrli sami. Ni kriv veter, vi ji niste dodali trdnosti. Če sestavljate po lastnih načrtih, ne morete kriviti drugih in se na njih jeziti. Če vam spodleti, kljub temu, da ste izhajali iz sebe, kajti tudi to se zgodi, se ni potrebno jeziti nase. Potrebno je najti vzrok in ga spremeniti. Izposodila si bom še nauk iz angleške ljudske pravljice o Volku in treh prašičkih. Kdo se je ubranil pred volkom? Tisti, ki je v gradnjo vložil ves svoj trud in ni sledil drugima dvema. Medtem, ko sta se druga dva zabavala in se mu posmehovala, je prvi sledil svojemu notranjemu prepričanju, da dela prav in se tudi malo ni pustil odvrniti od svoje namere.


Z vsem tem vas nagovarjam, da izberete pot, ki ni lažja in ne hitrejša. Peljala vas bo mimo ustaljenih vzorcev in mimo velike množice sledilcev. Vam pa zagotavljam, da boste na njej čutili, kako vam srce poganja kri po žilah, kajti prisoten bo tudi strah in potreben bo pogum. Vendar boste čutili, da živite. Vsakič ko izstopite iz cone udobja, življenju sporočate, da je napočil trenutek, da vam odpre nova vrata. To se bo zgodilo, kajti življenje vrača pomnoženo, vrnilo vam bo več, kot mu boste dali. Samo zaupanje vase je tisto, ki ponuja zagotovilo in ne vsebuje dvoma, vse ostalo je minljivo in je samo vprašanje časa, kako dolgo bo trajalo. Zato ni smiselno sedenje v kotu in obtoževanje okolice. Potopite se vase, ugotovite kaj se skriva v vas in ko naletite na biser vaših talentov, ga uporabite pri gradnji novih hišic iz kart.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.